Maux

Geloofde in haar vorige leven ook al niet in reïncarnatie
Blog

Om de hoek

Ik ben iemand die zonder enige twijfel vertelt dat alles ‘om de hoek’ is. Mijn arme moeder kan erover meepraten. Vooral wanneer ze in Haarlem bij me blijft logeren en vervolgens de onvermijdelijke vraag stelt: “Waar is de dichtstbijzijnde supermarkt, drogist of boekenwinkel?” Mijn overtuigende reactie is altijd hetzelfde: “Oh, gewoon om de hoek.” Ik ben niet alleen een optimist in het ruim inschatten van de tijd die ik nog heb (altijd veel meer), maar ook in het korter inschatten van de afstand die ik nog moet afleggen (altijd veel minder). In mijn wereld is alles wat ik nodig heb altijd dichtbij.

Maar goed, nadat de kinderen urenlang door de stromende regen hebben gelopen naar het centraal station, moet ik misschien toch wat realistischer zijn en ze uitleggen dat Y = f(X)* een feit is. Of misschien nog beter, gewoon het exacte aantal kilometers voor ze opzoeken. Want eerlijk is eerlijk, mijn om-de-hoek-mentaliteit zorgt niet alleen voor verwarring (lees: irritatie) bij mijn moeder en kinderen, maar eigenlijk bij iedereen die nog niet op de hoogte is van mijn andere blik op afstand en tijd. Maar volgens mij is het heel simpel, en niet veel meer dan een reflectie van hoe we allemaal ons eigen universum waarnemen. Het is maar net vanaf welke kant je het bekijkt.

*Y = f(X) is een bekende notatie in de wiskunde en staat voor een functionele relatie tussen twee variabelen, waarbij de waarde van “Y” afhankelijk is van de waarde van “X”. Met andere woorden, het geeft aan dat er een functie “f” bestaat die de waarde van “X” als input neemt en een overeenkomstige waarde van “Y” als output produceert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *