Maux

Geloofde in haar vorige leven ook al niet in reïncarnatie
Blog

Diepgang of diepgaan

Ibiza is als een soort chaotisch feest waar twee totaal verschillende vriendenkringen op de gastenlijst staan. Ze komen elkaar alleen toevallig tegen als de zon opkomt. De vrienden in glitteroufits verlaten, helemaal naar de gedver, de clubs. De andere groep begroet fris en fruitig en in lotushouding diezelfde zon. In zeldzame gevallen wisselen hun chakra’s een high five uit. Ibiza dwingt je om na te denken over wie je bent en hoe je jezelf wilt laten zien. Ga je voor diepgaan of diepgang? Het is jongleren met glowsticks en meditatiekussens terwijl je danst op twee verschillende beats.

Het is een paradox, “gewoon lekker jezelf zijn”, als je op Ibiza bent. Want laten we eerlijk zijn, trouw blijven aan jezelf kan soms behoorlijk complex zijn. Het is alsof je ronddwaalt in een supermarkt en je dagelijkse boodschappenritueel een existentiële uitdaging is geworden. Een winkel waar je niet alleen groenten en shampoo koopt, maar ook je eigen levensvragen en twijfels kunt afrekenen bij de kassa. Van die diepzinnige levensvragen waar je normaal gesproken alleen mee bezig bent als je een zencursus volgt, alsof het universum besloot dat Ibiza niet alleen bezaaid zou zijn met dansende nachtvlinders en mode-influencers die de straten als catwalks gebruiken. Nee, het eiland is ook het perfecte toneel voor de filosofische mijmeringen van hippies die zichzelf vol trots de rebelse buitenbeentjes van de maatschappij noemen.

Tien dagen lang manoeuvreerde ik tussen deze twee realiteiten. Aan de ene kant was er het subtiele gefluister van de natuur in mijn bescheiden tipi, ver weg van internetverbindingen en met blikvoer als mijn culinaire reisgenoot. Aan de andere kant was er de luxe van een prachtig hotel met alles erop en eraan.

Dus daar stond ik, midden in het gangpad met een verzameling ‘Identiteiten’, hun verpakkingen prachtig, veelbelovend en verleidelijk – alsof je naar een schap vol persoonlijkheden staart en je afvraagt welke het beste bij jou past. Maar wie zegt dat je moet kiezen? Waarom zou je niet kunnen genieten van een portie jetset-glamour én een vleugje hippievibes?

Op het ene moment sliep ik in de tipi bovenop een berg, omringd door de rust van de natuur. Op een ander moment zat ik in een van de meest luxueuze strandtenten van Ibiza en at ik een hamburger die duurder was dan mijn maandelijkse telefoonrekening. Het lijken tegengestelde werelden, maar in werkelijkheid zitten al die uitersten allemaal in mij.

Ik duwde niet alleen dat winkelwagentje, maar dwaalde ook door de gangpaden van mijn gedachten en ontdekte dat ik niets nieuws zocht, maar eerder bezig was met het mixen en matchen van wat allang in mij zat. Mijn leven gaat niet over het vinden van mezelf, van één ultieme persoonlijkheid. Het gaat ook niet over het beleven van epische ervaringen op bedachtzame bergtoppen of luxe loungebanken. Nee, het gaat om het omarmen van die hele waaier aan mogelijkheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *